
امروزه فیبرهای نوری یکی از مدرن ترین، پر کاربرد ترین و بهترین ترین منبع های نوری به شمار می روند که در جهت نورپردازی در طراحی دکوراسیون داخلی منزل، مجتمع های اداری، تجاری، تالار ها، رستوران ها، مراکز خرید و …. بکار برده می شوند. فیبرهای نوری که به تارهای نوری نیز معروف است قابلیت و کاربرد های فراوانی دارد و درنتیجه طرفدار زیادی را به خود جذب کرده است. در ادامه این مقاله از سایت دکورانیک قصد داریم شما را با این تکنوژی جدید و مفید آشنا کنیم.
ماهیت و خصوصیات فیبرهای نوری
فیبرهای نوری شامل رشته سیم های نازک و بلندی است که هیچ گونه جریان الکتریکی، حرارتی و توان مصرفی در آنها وجود ندارد و فقط قابلیت عبور نور را دارند. نور از یک طرف آن توسط منبع نوری تامین می شود و از طرف دیگر آن نور به بیرون تابیده می شود و برایش فرقی ندارد که طرف دیگر چند بار تغییر مسیر و یا پیخ خورده است. به گونه ای می توان آنها را به شلنگ های انعطاف پذیری تشبیه کرد که به جای آب درون آن نور جریان دارد.
منابع نوری مورد استفاده در فیبرهای نوری در توان های بین 16 تا 45 وات تولید شده اند که هر کدام توان نوردهی مشخصی را در فیبر ایجاد می کند. برای مثال منبع نوری 45 وات توانایی نور 1200 فیبر نوری را فراهم می کند و دستگاه 16 وات می تواند نوردهی حداکثر 400 فیبر نوری را تامین کند.
علاوه بر خصوصیت انعطاف پذیری فیبرهای نوری می توان به طول عمر بالا و ایمنی آنها از لحاظ خطرات جریان الکتریسته نیز اشاره کرد و به این دلیل که نور جایگذین جریان برق شده است اتلاف حاصل از مقاومت در هنگام جریان برق در آن وجود ندارد همچنین فیبرهای نوری این قابلیت را دارند که در محیط های مرطوب نیز مورد استفاده قرار گیرند.
مزایای استفاده از فیبرهای نوری برای نورپردازی
کاهش بسیار کم مصرف برق، قیمت نسبتا ارزان، دارای روش ساده و راحت برای نصب، بدون اتلاف های درونی و تولید گرما و حرارت، ایمن از جریان های الکتریسته و اشغال فضای کم برای نصب و ….
مشاهده جدیدترین مدل ها و خرید: بوفه و ویترین
روش مراقبت از فیبرهای نوری
باید توجه داشت در هنگام نصب و استفاده از فیبر های نوری باید از کشیده شدن، فشردن، کوباندن، ضربه زدن، خم کردن و وارد کردن هر نیرویی که سبب ترک و شکستگی در آن می شود خودداری کنید. کوچکترین آسیب و ضربه می تواند در کارکرد فیبرنوری اخلال وارد کند و باعث عبور نکردن نور یا کاهش شدت نور عبوری در آن شود.
اجزای تشکیل دهند و جنس فیبرهای نوری
فیبرهای نوری از سه قسمت تشکیل شده است: هسته، روکش و بافر رویه
در مرکز فیبرها هسته قرار دارد که از ماده ای بسیار شفاف و از جنس شیشه ایجاد شده است و پرتورهای نور درون آن جریان دارند. روکش در فیبرها از جنس شیشه یا پلاستیک است. روکش و هسته از نظر ضریب شکنندگی با هم متفاوت اند به طوری که پرتوهای نور در هسته پس از برخورد با روکش دوباره به سمت هسته مرکزی باز می گردد. بافر رویه نیز نقش محافظ در برابر عوامل خارجی مانند روطوبت و … را دارد؛ جنس بافر رویه پلاستیک رنگی است.
وسایل مورد نیاز برای ایجاد نورپردازی با فیبر های نوری
دستگاه تغذیه یا منبع نوری، رول فیبرنوری که شامل رشته های فیبر است، لنز و کریستال های آویز و غلاف های پلاستیکی یا فلزی در شکل گیری نورپردازی به کمک فیبرهای نوری نقش آفرین هستند. دو مورد لنز و کریستال های آویز در صورت ضرورت استفاده می شوند و در غیر این صورت نیازی به آنها نیست و در اکثر مواقع وجود دستگاه تغذیه و رول فیبر نوری کفایت می کند. غلاف های پلاستیکی یا فلزی نیز در مواردی به کار برده می شود فیبرهای نوری برای مکان هایی مانند باغچه یا کف زمین استفاده می شوند و نقش این غلاف ها این است که رشته ها را در برابر آسیب ها حفظ و نگه داری کند.
مشاهده جدیدترین مدل ها و خرید: مبل سلطنتی
انواع نورپردازی در فیبرهای نوری
نورپردازی در فیبرهای نوری به طور کلی به دوسته ی اندلایت (End light) و سایدلایت (Side light) تقسیم بندی می شوند که هر کدام دارای خصوصیات کاربردی و منحصر به فردی هستند.
نورپردازی اندلایت در فیبرنوری
نورپردازی در فیبرنوری اندلایت به گونه است که نور در ابتدای فیبر دریافت و از انتهای فیبر خارج می شود. شدت نور خارج شده تقریبا با 10% کاهش از نور دریافت شده، است که میزان این اتلاف بستگی به جنس فیبر نوری دارد. این نورپردازی در ساخت سقف های کهکشانی یا آسمان پرستاره شب در دکوراسیون داخلی خانه استفاده می شود و به گونه ای طراحی می شوند که سقف به طور کامل تیره و مشکی است و نقاط نورانی به فواصل دلخواه درون آن به طور هم زمان یا مستقل از یکدیگر خاموش و روشن می شوند. این نورپردازی با هدف تداعی کردن آسمان پر از ستار های بزرگ و کوچک چشمک زن و یا کهکشان ها است. این نوع نورپردازی در دکوراسیون پذیرایی، اتاق خواب منزل و سالن های سینما، لابی ساختمان، هتل و … کاربرد دارد.
نورپردازی سایدلایت در فیبرنوری
نورپردازی در فیبرنوری سایدلایت به گونه است که نور دریافت کرده را از بدنه فیبر پخش می کند و نور در طول رشته های فیبر قابل مشاهده است. نور این نوع نورپردازی یکنواخت و پیوسته است همچنین قابلیت های تغییر رنگ و کنترل سرعت تعویض رنگ ها در آنها امکان پذیر است.
این نورپردازی با نصب فیبر ها در بدنه استخرها بسیار کاربردی است و از ایمن ترین نورپردازی است که برای محیط ها مرطوب شناخته شده است. چرا که منبع نور آن خارج از استخر قرار دارد و نور بوسیله فیبر بدنه استخر را روشن می کند و در نتیحه هیچ جریان الکتریکی درون آب ایجاد نمی کند و از خطر برق گرفتگی به دور است. از دیگر مکان هایی که از این نوع فیبرها به کار برده می شود در داخل خودرو، آب نما، پرده نوری و دکوراسیون داخلی است.
کاربرد فیبرنوری در دکوراسیون منزل
از اصلی ترین قسمت های مورد استفاده برای فیبرهای نوری در خانه، سقف خانه است. امکان به کار بردن فیبر های نوری در انواع سقف های کاذب از جمله کشسان، کناف، ام دی اف و چوب فراهم است. بهترین زمان برای نصب این فیبرها قبل از نصب سقف های کاذب است و موقعی است که صفحه سقف هنوز روی زمین قرار دارد؛ البته امکان نصب آن بعد از نصب سقف کاذب نیز وجود دارد ولی زمان و تلاش بیشتری را خواستار است. همچنین همان طور که اشاره شد اجرا سازی فیبرها به فضای کمی برای عبور در سقف احتیاج دارد.
بی شک نورپردازی به کمک فیبرهای نوری با قابلیت ها و ویژگی هایی که دارد برای دکوراسیون داخلی منزل بسیار کاربردی، زیبا و جذاب است و از تکنوژی های پرطرفدار در بین همه افراد به خصوص طراحان و معماران داخلی به شمار می رود.